Zubný kaz bez vŕtania – ako ho liečiť prirodzene
Zubný kaz je často považovaný za nevyliečiteľný zdravotný problém, ale rozsiahly výskum postupne ukazuje jeho skutočný pôvod a možnosti liečby.
Podľa zubných lekárov zubný kaz nastane, keď potraviny, ktoré obsahujú sacharidy (cukry a škroby), často ostávajú na zuboch. Baktériám, ktoré žijú v ústach, sa darí na týchto potravinách a ako výsledok produkujú kyseliny. Po čase tieto kyseliny zničia zubnú sklovinu, čo vedie k zubnému kazu.
Dr. Weston Price a iní dentálni priekopníci však zhrnuli príčinu tvorby zubných kazov na tri faktory:
• Nedostatok minerálov v potrave.
• Nedostatok vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E a K) v strave.
• Živiny nie sú ľahko biodegradovateľné a váš črevný systém ich neabsorbuje správne. Prítomnosť kyseliny fytovej do značnej miery ovplyvňuje tento faktor.
Ak vám v strave chýbajú vitamíny a minerály, alebo vaša strava obsahuje vysoké hladiny fytátov (v obilninách, semenách, orechoch a strukovinách), krvný obraz a pomer vápnika a fosforu bude v nerovnováhe, čo má za následok stratu minerálov z kostí, čo spôsobuje rednutie kostí a stratu zubov.
Presvedčenie, že cukor spôsobuje zubný kaz je pravdivý, ale aj v dôsledku toho, že čerpá živiny z tela.
Za účelom obnovenia pomeru vápnika a fosforu v krvi a umožnenia minerálom viazať sa na naše zuby nestačí len, aby sme prestali jesť priveľa sladkých alebo spracovaných potravín. Musíme tiež jesť zdravé potraviny, ktoré obsahujú hojné množstvo minerálov a vitamínov.
• Kokosový olej, bio mliečne výrobky (najmä bio maslo), mäso zo zvierat z bio chovu, morské plody a vývary z kostí.
• Bio varená zelenina
• Vnútornosti
Je potrebné obmedziť potraviny, ktoré majú vysoký obsah kyseliny fytovej, ako je obilie, fazuľa, orechy a semená, ako aj spracované potraviny
• Fermentovaný olej z tresčej pečene – má vysoký obsah v tuku rozpustných vitamínov A, D a K.
• Horčík – potrebný pre efektívne využitie vápnika a fosforu.
• Želatína – dobrá alternatíva k vývaru z kostí a je skvelá pre ďasná a trávenie.