Vysoký tlak: 10 najhorších jedál a recept, ktorý ho vracia do normálu
Tieto potraviny možno pravidelne konzumujete a ani neviete, že vám zvyšujú tlak. Prinášame vám aj recept na zdravý nápoj, ktorý vám pomôže dostať krvný tlak do normálu.
Omáčky používané v čínskych reštauráciách, ako je sójová omáčka, fazuľová pasta a teriyaki omáčka, sú plné sodíka. Sójová omáčka môže obsahovať až 824 mg na lyžicu, zatiaľ čo fazuľová pasta môže mať až 220 mg na čajovú lyžičku. Niečo tak nevinné ako bravčové s pečenou ryžou môže mať až o 2130 mg sodíka alebo hovädzie mäso a brokolica až 3260 mg sofíka.
Máme tendenciu spájať si prebytočný cukor s vyššími hladinami cukru v krvi a cukrovkou. Avšak nadmerný príjem cukru tiež súvisí s vysokým krvným tlakom.
Je skvelé, že si menej solíte jedlo. Ale väčšina sodíka v skutočnosti pochádza z balených a spracovaných potravín. Slanina, klobása a párky sú potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať.
Vďaka soli v omáčke, ceste, syre a doplnkoch, ako je šunka či klobása, je pravdepodobné, že pizza nám dvíha tlak raketovým tempom.
Soľ je určite jedna z najhorších potravín pre ľudí, ktorí majú zvýšený krvný tlak alebo akýkoľvek iný druh ochorenia srdca. Hlavným páchateľom v soli je sodík, ktorý má obrovský vplyv na krvný tlak.
Zdrojom problému je v tomto prípade opäť vysoká úroveň nasýtených tukov.
Zatiaľ čo väčšina ľudí si myslí, že kapusta je zdravá, faktom je, že má viac ako 460 mg sodíka na jednu porciu. Takže ak máte vysoký tlak, tak jej konzumáciu obmedzte.
Pravidelní kávičkári a milovníci ďalších nápojov s kofeínom majú vyšší priemerný krvný tlak ako tí, ktorí ich nepijú.
Alkohol nielenže spôsobuje zvýšenie tlaku, ale tiež poškodzuje steny ciev.
Nakladané uhorky majú síce nízky obsah tuku a sú nízkokalorické, no sú plné sodíka. Tri stredné nakladané uhorky môžu mať asi 2355 mg sodíka, čo je už viac ako odporúčaný limit 2300 mg za celý deň.
Zloženie:
1 repa
4 stonky zeleru
2cm kus zázvoru
1 malé jablko
Postup:
Umyte zeleninu a ovocie. Ak ich máte v bio kvalite, ponechajte kožu. Dajte do odšťavovača a užite si váš nápoj.