Päť potravín, ktoré prospievajú nášmu mozgu
Tak, ako iné orgány, aj mozog pre svoje správne fungovanie potrebuje prijímať určité živiny. Nemusíte hneď siahať po vitamínových tabletkách, pretože to, čo mozgu prospieva, môžete konzumovať aj v bežne dostupných potravinách.
Vekom náš mozog stráca schopnosť adekvátne si poradiť s toxínmi. Výskumy ale naznačujú, že látky obsiahnuté v čučoriedkach a jahodách tieto toxíny dokážu „upratať“, čím môžu spomaliť úpadok pamäte a nástup demencie.
Losos, tuniak, makrela a iné druhy mastnejších rýb sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Tie majú veľký vplyv na fungovanie nervových buniek v mozgu, zlepšujú sústredenie a pamäť. Zmierňujú aj prejavy duševných chorôb, napríklad depresie alebo pocitov úzkosti.
Vlašské orechy, či slnečnicové semienka obsahujú vitamín E, ktorý chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov a pomáha predchádzať demencii.
Patrí síce medzi ovocie s vysokým kalorickým indexom, jeho tuky sa ale radia medzi tie „zdravé“. Konzumovanie avokáda má pre naše zdravie celkovo veľa pozitív, pre mozog je ale dôležité to, že avokádo kombinuje omega 3 mastné kyseliny, ale aj antioxidanty a má vplyv na tok krvi, čo znamená aj správne fungovanie mozgových buniek.
Je bohatá na flavonoidy, ktoré zlepšujú kognitívne a pamäťové funkcie. Pri jej konzumovaní sa uvoľňujú aj hormóny šťastia – endorfíny. Pozor ale na to, akú si kupujete, siahnite radšej po kvalitných druhoch, ktoré obsahujú viac ako 70% kakaa.
Okrem týchto potravín sú pre mozog dôležité aj vitamíny A, B, C a K a takisto dostatok železa a zinku. Mozog udržíme v kondícii nielen správnou stravou, ale aj tým, že ho budeme neustále precvičovať a to i v starobe. Dôležité je, aby ste mu neustále dávali nové impulzy a podnety, ktorých riešenie vás bude stáť aspoň malé úsilie. Napríklad lúštenie krížovky.