Pálenie záhy: 11 prírodných liekov pre rýchlu úľavu
Vyskúšajte tieto prírodné zložky z vašej domácnosti namiesto toho, aby ste siahli po antacidách z lekárne. Poskytnú vám mnoho ďalších výhod popri liečení podráždeného žalúdka.
Pálenie záhy je hlavným príznakom tohto problému a zvykneme ho riešiť antacidmi z lekárne. No existuje mnoho domácich prírodných prostriedkov, ktoré vám poskytnú úľavu od zvýšenej kyslosti žalúdka. Tu je jedenásť z nich:
Uvarte si listy bazalky v šálke vody a nechajte ich lúhovať po dobu 10 minút. Pridajte med podľa chuti a popíjajte ho často po celý deň. Tento čaj vám poskytne okamžitú úľavu od pálenia záhy a tiež funguje ako upokojujúci liek proti nadúvaniu.
Banán má vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha udržať úroveň produkcie kyseliny v žalúdku v norme. Vysoký obsah vlákniny tiež pomáha podporovať trávenie. Zjedzte zrelý banán pri prvom náznaku pálenia záhy.
Je to ďalší obľúbený liek na zažívacie problémy. Znižuje žalúdočné kyseliny, a tiež má silné antibiotické a proti-plesňové vlastnosti, ktoré uľahčujú trávenie. Jednoducho pridajte škoricu do vašich pokrmov, alebo pite čaj so štipkou škorice a čerstvým zázvorom.
Tulsi pomáha znižovať účinok žalúdočných kyselín vďaka svojim antiulceróznym vlastnostiam, ale tiež pomáha stimulovať tvorbu hlienu v žalúdku. Len žuvanie niekoľkých listov Tulsi pri prvom náznaku kyslosti môže zmierniť pocit nepohodlia.
Jablčný ocot má dobrý alkalizačný účinok, a tým pomáha v liečbe pálenia záhy. Pite zmes z 1 lyžičky jablčného octu v pohári vody 2 krát denne. Okrem toho vám tiež ocot poskytuje celý rad vitamínov a minerálnych látok pre zlepšenie trávenia.
Zázvor urýchľuje trávenie a chráni žalúdok pred vredmi znížením účinku kyseliny na žalúdok. Jednoduché žuvanie malého kúsku zázvoru alebo popíjanie šálky zázvorového čaju je pri tomto probléme užitočné.
Klinčeky podporujú trávenie a bojujú proti príznakom zvýšenej kyslosti. Bojuje tiež proti nadúvaniu a pomáha pohybu v črevách. Jednoduchým žuvaním 2-3 klinčekov získate okamžitú úľavu.
Podporuje trávenie a zmierňuje žalúdočné kŕče. Je tiež užitočný pre upokojenie vnútorých stien žalúdka, aby odolali účinkom kyseliny produkovanej v žalúdku. Pravidelne žujte kardamon po každom jedle, aby ste znížili množstvo kyseliny.
Rozdrvte praženú rascu a zmiešajte v pohári vody. Pite túto zmes 2-3 krát denne alebo po každom jedle, aby ste zmiernili pálenie záhy.
Palmový cukor sa stane alkalickým v tráviacom systéme, čím urýchli trávenie a tiež zníži kyslosť žalúdka. Skúste cmúľať malý kúsok po každom jedle.
Pite čaj z 1-2 čajových lyžičiek semien feniklu v šálke horúcej vody po každom jedle, obzvlášť po pikantnom jedle.