Kvasená kapusta má na telo zázračné účinky. Poznáte jej zdravotné benefity?
Už naše babičky nedali na kvasenú kapustu dopustiť. Viete, prečo si ju tak cenili a v čom spočíva jej jedinečná liečivá sila?
Kapusta je jednou z najstarších zelenín, aké sa kedy pestovali. Práve pre jej vysoký obsah vitamínov a minerálov sa uchovávala v kvasenej podobe na zimu. Ľudia v minulosti nemali taký prístup k širokej škále ovocia a zeleniny, museli si teda vitamíny dopĺňať z dostupných zdrojov.
Proces kvasenia pridá vitamínmi nabitej kapuste aj vlastnosti probiotika. To znamená, že jej konzumácia prospeje vášmu tráveniu. Odporúčame vám ju konzumovať preventívne, ale aj po tom, ako doužívate antibiotiká. Pomôže vám obnoviť prirodzenú črevnú mikroflóru.
Kapusta obsahuje pomerne vysoký podiel vlákniny. Tá vás zasýti na dlhšiu dobu, pomôže s trávením a tiež ochráni tepny pred kôrnatením – teda usádzaním tuku.
Kvasená kapusta je bohatým zdrojom tohto vitamínu. Ak si ho chcete dopĺňať z prírodných zdrojov, konzumácia kapusty je ideálna.
Kombinácia vlákniny, draslíka a probiotík vám naštartuje metabolizmus a trávenie. Tiež vás zasýti na pomerne dlhú dobu. 100 gramov kvasenej kapusty obsahuje zhruba 20 kcal, je teda ideálna pri diétach a chudnutí.
Väčšina z nás vie, že zelenina ako brokolica alebo karfiol pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny. No kapusta počas kvasenia vytvorí tzv. izotiokyanáty, ktoré sú v prevencii rakoviny obzvlášť účinné. V kombinácii s glukozinolátmi, ktoré tiež obsahuje, dokáže kvasená kapusta aktivovať náš prirodzený imunitný systém omnoho účinnejšie a tým pádom nás chráni pred pôsobením oxidačného stresu. Kvasená kapusta je v tomto prípade lepšia alternatíva než čerstvá kapusta.
Najmä v Európe sa kyslá a kvasená kapusta využíva aj na boj proti žalúdočným vredom. Obsahuje totiž aj vitamín U, ktorý lieči a pôsobí preventívne voči vzniku vredov. Týka sa to aj kapustovej šťavy.
Pripravujete si zásoby kvasenej kapusty doma? Alebo kvasenú kapustu neobľubujete?