Hrozno ochráni srdce, ale pomôže aj štíhlej línii
In vino veritas. Ak je vo víne pravda, v hroznových bobuliach je potom zdravie. Prečítajte si, čo všetko hrozno obsahuje a aký má vplyv na naše zdravie.
Už starovekí Gréci si cenili hrozno ako dar od bohov. Niet sa čo čudovať, toto ovocie obsahuje 80% vody, minerály a stopové prvky, ale aj vitamíny A, B, C, E a K. Je tiež bohaté na draslík, vápnik, kremík, fosfor ale aj vlákninu. Jeho najdôležitejšou súčasťou je ale antioxidant resveratrol.
Konzumácia hrozna sa pozitívne odrazí na štíhlej línii. Obsahuje 80% vody a takmer 18% hroznového cukru, ktorý sa postupne uvoľňuje a neukladá sa v podobe tuku. Je teda ideálnou náhradou sladkostí.
Resveratrol, nachádzajúci sa najmä v tmavších odrodách, má ako antioxidant ochranné účinky pred rakovinou a pôsobením voľných radikálov. Výskumy tiež naznačili, že dokáže chrániť srdce pred kardiovaskulárnymi chorobami. Táto látka má celkovo dobrý vplyv na cirkuláciu krvi v našom tele a to sa odráža aj na zvýšenej výkonnosti mozgu. Dokáže potlačiť únavu, depresiu a aj migrénu. V kombinácii s vitamínom A a E pôsobí resveratrol blahodárne aj na pleť, vlasy a nechty.
Vďaka vláknine v šupke hrozna podporuje toto ovocie aj zdravie nášho tráviaceho traktu a lieči zápchu. Neodporúča sa ho ale zapíjať vodou alebo mliekom, to môže spôsobiť hnačky.
A na záver fakt, ktorí poznali už starovekí Rimania – hrozno je prírodné afrodiziakum.