7 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať!
Zo zdravej výživy sa behom pár minút môže stať toxická a to všetko kvôli ohrievaniu. Týchto sedem potravín by ste po vychladnutí už nemali viac prihrievať.
Ohrievanie niektorých druhov potravín zničí ich nutričný profil. Zemiaky sú skvelé jedlo plné vitamínov, minerálov a zdravého množstva škrobu, ktorý pomáha telu rýchlejšie dodať pocit sýtosti. Keď sú však znovu ohrievané, strácajú svoje vlastnosti ako aj obsah škrobu.
Je veľmi dôležité u zemiakov neprekročiť hranicu 121° C. Pri vysokej teplote sa v nich vytvára jedovatá látka známa ako akrylamid. Štúdie na zvieratách preukázali, že môže spôsobiť rakovinu. Obilniny a dokonca aj káva môže vytvárať akrylamid počas varenia alebo pečenia. Viac informácií nájdete v článku → Ako sa vyhnúť toxínom pri varení
Keď sa znovu ohrievajú huby, mení sa štruktúra ich proteínov a strácajú všetko prospešné pre náš organizmus. To platí aj pre kurča. Odborníci odporúčajú prihrievanie kuracieho mäsa na miernom ohni po dlhšiu dobu, aby proteíny ostali zachované. V opačnom prípade môže toto mäso vyvolať aj nežiaduce zažívacie problémy.
Špenát, repu, reďkovky a zeler by ste tiež nikdy nemali ohrievať. Tieto potraviny boli v prvom rade určené na spotrebu v surovom stave. Ak túto zeleninu znovu ohrejete, dusičnany v nich sa rozložia na dusitany, ktoré môžu podporiť vznik rakoviny.
Aj keď má táto zelenina mimoriadne nutričné profily (samotný špenát obsahuje vitamín A, C, K, kyselinu listovú, vápnik a horčík), nemala by byť znovu prihrievaná, pretože potom má potenciál uvoľňovať do tela rakovinotvorné nitrozamíny, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvňovať príjem kyslíka v krvi.