10 potravín na liečbu zápalov
Namiesto nebezpečných liekov je možné proti zápalom použiť aj prírodné prostriedky. Ktoré sú to, zistíte v článku.
Čierne korenie vďačí za svoju charakteristickú štipľavú chuť látke piperín, ktorá tiež poskytuje ohromujúci protizápalový účinok. Piperín inhibuje expresiu génu MMP13 spojeného s artritídou a šírením rakoviny. Dokonca aj pri nízkych dávkach piperín znižuje zápal obmedzením produkcie prostaglandínov. Okrem toho, piperín významne potláča vnímanie bolesti a príznaky artritídy, zatiaľ čo znižuje zápal kĺbov.
Kardamom je pôvodom z Indie a Srí Lanky a tamojší liečitelia ho používali k zníženiu zápalu po stáročia.
Kajenské korenie obsahuje kapsaicín. Vystavenie kapsaicínu spôsobuje, že telesné tkanivá uvoľňujú substanciu P, ktorú vaše telo zvyčajne uvoľňuje ihneď po poškodení tkaniva. Kapsaicín v skutočnosti nepoškodzuje tkanivo, iba oklame vaše telo, aby si myslelo, že došlo k poškodeniu. Opakované vystavenie jednej časti tela kapsaicínu vyčerpá substanciu P z tejto oblasti, čo zvyšuje toleranciu kapsaicínu u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú pálivé papriky.
Zníženie substancie P v jednej oblasti tela tiež znižuje váš pocit bolesti v tejto časti. Kapsaicínové telové produkty využívajú tento efekt k zníženiu bolesti kĺbov z artritídy a ďalších zdrojov chronickej bolesti. Najlepšie zo všetkého je, že kapsaicín v kajenskom korení pomáha chrániť váš žalúdok pred vredmi spojenými s užívaním nesteroidných protizápalových liekov.
Starovekí lekári Dioskurides, Galen a Plinius odporúčali rumančekový čaj na zmiernenie zápalu v ústach. Olej získavaný destiláciou z týchto kvetov obsahuje a-bisabolol a chamazulénové cyklické seskviterpeny, ktoré priamo znižujú zápal. Harmančekový olej obsahuje tiež bisabolol oxidy, farnesene a spiro-éter, ktoré majú protizápalové a protikŕčové účinky.
Podľa University of Maryland Medical Center existuje dôkaz, že zázvor zmierňuje bolesti spojené s artritídou. Okrem toho zázvor zmierňuje podráždenie žalúdka, nevoľnosť a zvracanie.
Liečitelia používali kurkumu po viac ako 4000 rokov na zmiernenie zápalu, liečbu tráviacich problémov a infekcií.
Účinná látka v kurkume, kurkumín, je antioxidant, ktorý odstraňuje nebezpečné voľné radikály z tela. Voľné radikály spôsobujú poškodenie buniek, ktoré vedie k zápalu, vrátane poškodenia bunkových membrán, negatívne vplýva na DNA a spôsobuje smrť bunky. Navyše, kurkuma znižuje dva typy enzýmov, ktoré môžu spôsobiť zápal.
Aloe nielenže znižuje zápal, ale tiež zmierňuje bolesť a podporuje hojenie kože. Podľa University of Maryland Medical Center protizápalové účinky aloe gélu sú lepšie ako 1-percentný hydrokortizónový krém.
Znižujú zápal tým, že pôsobia ako diuretikum, čo znamená, že pomáhajú telu zbaviť sa prebytočnej tekutiny, čo zvyšuje tvorbu moču. Sú obzvlášť účinné v liečbe zápalu spôsobeného artritídou a dnou.
Zelený čaj obsahuje polyfenoly, stopové prvky, ktoré pracujú v tele, aby sa zabránili určitým mechanizmom ochorenia, ako je napríklad zápal. Hlavný polyfenol v zelenom čaji je epigallocatechin gallát alebo EGCG. EGCG a ďalšie polyfenoly v zelenom čaji majú protizápalové a protirakovinové účinky.
Zelený čaj je užitočný najmä pri znižovaní zápalu v tráviacom trakte. Môže znížiť gastrointestinálny zápal spojený s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Zelený čaj, môže tiež pomôcť so znížením zápalu u artritídy a spomaľuje deštrukciu chrupavky súvisiacu s ochorením.
Granátové jablká obsahujú flavonoly, typ antioxidantu, ktorý je užitočný najmä pri znižovaní zápalu spojeného s osteoartritídou. Pri tomto stave zápal prispieva k deštrukcii chrupavky. Granátové jablko blokuje produkciu enzýmu spojeného s deštrukciou chrupavky.