10 potravín na liečbu zápalov

5.1. 20175078x0 Komentárov

10 potravín na liečbu zápalov

 

10 potravín na liečbu zápalov

Namiesto nebezpečných liekov je možné proti zápalom použiť aj prírodné prostriedky. Ktoré sú to, zistíte v článku.

 1 Čierne korenie

Čierne korenie vďačí za svoju charakteristickú štipľavú chuť látke piperín, ktorá tiež poskytuje ohromujúci protizápalový účinok. Piperín inhibuje expresiu génu MMP13 spojeného s artritídou a šírením rakoviny. Dokonca aj pri nízkych dávkach piperín znižuje zápal obmedzením produkcie prostaglandínov. Okrem toho, piperín významne potláča vnímanie bolesti a príznaky artritídy, zatiaľ čo znižuje zápal kĺbov.

2 Kardamom

Kardamom je pôvodom z Indie a Srí Lanky a tamojší liečitelia ho používali k zníženiu zápalu po stáročia.

3 Kajenské korenie

Kajenské korenie obsahuje kapsaicín. Vystavenie kapsaicínu spôsobuje, že telesné tkanivá uvoľňujú substanciu P, ktorú vaše telo zvyčajne uvoľňuje ihneď po poškodení tkaniva. Kapsaicín v skutočnosti nepoškodzuje tkanivo, iba oklame vaše telo, aby si myslelo, že došlo k poškodeniu. Opakované vystavenie jednej časti tela kapsaicínu vyčerpá substanciu P z tejto oblasti, čo zvyšuje toleranciu kapsaicínu u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú pálivé papriky.

Čítajte: Korenisté jedlá sú tajomstvom dlhovekosti

Zníženie substancie P v jednej oblasti tela tiež znižuje váš pocit bolesti v tejto časti. Kapsaicínové telové produkty využívajú tento efekt k zníženiu bolesti kĺbov z artritídy a ďalších zdrojov chronickej bolesti. Najlepšie zo všetkého je, že kapsaicín v kajenskom korení pomáha chrániť váš žalúdok pred vredmi spojenými s užívaním nesteroidných protizápalových liekov.

4 Harmanček

Starovekí lekári Dioskurides, Galen a Plinius odporúčali rumančekový čaj na zmiernenie zápalu v ústach. Olej získavaný destiláciou z týchto kvetov obsahuje a-bisabolol a chamazulénové cyklické seskviterpeny, ktoré priamo znižujú zápal. Harmančekový olej obsahuje tiež bisabolol oxidy, farnesene a spiro-éter, ktoré majú protizápalové a protikŕčové účinky.

Čítajte: Rumanček kamilkový: šesť účinkov na vaše zdravie

5 Zázvor

Podľa University of Maryland Medical Center existuje dôkaz, že zázvor zmierňuje bolesti spojené s artritídou. Okrem toho zázvor zmierňuje podráždenie žalúdka, nevoľnosť a zvracanie.

Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine

6 Kurkuma

Liečitelia používali kurkumu po viac ako 4000 rokov na zmiernenie zápalu, liečbu tráviacich problémov a infekcií.

Čítajte: Kurkuma a jej účinky. Čistí krv, lieči telo a bieli zuby

Účinná látka v kurkume, kurkumín, je antioxidant, ktorý odstraňuje nebezpečné voľné radikály z tela. Voľné radikály spôsobujú poškodenie buniek, ktoré vedie k zápalu, vrátane poškodenia bunkových membrán, negatívne vplýva na DNA a spôsobuje smrť bunky. Navyše, kurkuma znižuje dva typy enzýmov, ktoré môžu spôsobiť zápal.

7 Aloe

Aloe nielenže znižuje zápal, ale tiež zmierňuje bolesť a podporuje hojenie kože. Podľa University of Maryland Medical Center protizápalové účinky aloe gélu sú lepšie ako 1-percentný hydrokortizónový krém.

Čítajte: Aloe vera džús – výroba a účinky na zdravie

8 Zelerové semienka

Znižujú zápal tým, že pôsobia ako diuretikum, čo znamená, že pomáhajú telu zbaviť sa prebytočnej tekutiny, čo zvyšuje tvorbu moču. Sú obzvlášť účinné v liečbe zápalu spôsobeného artritídou a dnou.

9 Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje polyfenoly, stopové prvky, ktoré pracujú v tele, aby sa zabránili určitým mechanizmom ochorenia, ako je napríklad zápal. Hlavný polyfenol v zelenom čaji je epigallocatechin gallát alebo EGCG. EGCG a ďalšie polyfenoly v zelenom čaji majú protizápalové a protirakovinové účinky.

Čítajte: Zelený čaj: osviežujúci liek na cukrovku

Zelený čaj je užitočný najmä pri znižovaní zápalu v tráviacom trakte. Môže znížiť gastrointestinálny zápal spojený s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Zelený čaj, môže tiež pomôcť so znížením zápalu u artritídy a spomaľuje deštrukciu chrupavky súvisiacu s ochorením.

 10 Granátové jablko

Granátové jablká obsahujú flavonoly, typ antioxidantu, ktorý je užitočný najmä pri znižovaní zápalu spojeného s osteoartritídou. Pri tomto stave zápal prispieva k deštrukcii chrupavky. Granátové jablko blokuje produkciu enzýmu spojeného s deštrukciou chrupavky.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *