Tieto potraviny škodia nášmu mozgu

16.1. 2017 (Aktualizováno: 24.2. 2017)horami.sk8854x0 Komentárov

Tieto potraviny škodia nášmu mozgu

Tieto potraviny škodia nášmu mozgu

Tak, ako niektoré potraviny dokážu tok krvi v mozgu a celkovú činnosť podporiť, iné ho zase pri dlhodobej konzumácii môžu poškodiť. Pozrite si zoznam potravín, ktoré škodia nášmu mozgu.

Fastfoodové jedlá

Telegraph.com uverejnil štúdiu, podľa ktorej sa pravidelná konzumácia fastfoodových jedál spája so zhoršeným priemerom známok u detí. Pravdepodobne za to môže najmä nedostatok železa kombinovaný s nadbytkom tuku. Aj pre dospelý mozog je ale fastfoodové jedlo nebezpečné – pri dlhodobej konzumácii nielenže naberiete na váhe, ale spomalí sa aj tvorba dopamínu v mozgu, čo môže viesť k úzkosti a depresiám.

Čítajte: Päť potravín, ktoré prospievajú nášmu mozgu

Fastfood ale dokáže ovplyvniť aj našu schopnosť sústrediť sa a rýchlo reagovať.

Slané jedlá

Pri nadmernej spotrebe sodíka (hlavnej zložky kuchynskej soli) sa v našom organizme môže vytvoriť závislosť na soli, ktorá je veľmi podobná závislosti na nikotíne. Soľ nielenže nerobí dobre nášmu krvnému tlaku, ale má dopad aj na kognitívne myslenie.

Vyprážané jedlá

U detí aj dospelých dokážu zvýšiť hladiny určitých hormónov a dočasne spôsobiť stav podobný hyperaktivite, ktorý rozhodne sústredeniu a mysleniu neprospeje.

Cukor a umelé sladidlá

Nadmerná spotreba cukru dokáže spôsobiť neurologické problémy a tiež problémy s pamäťou a učením. Na cukor si zvykáme veľmi rýchlo, jeho konzumácia spúšťa v mozgu podobný systém odmeňovania, ako drogy alebo sex.

Čítajte: Týmito jedlami nakŕmite svoj mozog

Umelé sladidlá síce obsahujú menej kalórií, na mozog majú ale rovnaký účinok.

Alkohol

Každý, kto sa poriadne opil, pozná ten pocit, že si nemôže spomenúť ani na vlastné meno. Aj alkohol teda ovplyvňuje naše myslenie, aj keď iba dočasne – teda vtedy, keď sme pod jeho vplyvom.

Spracované bielkoviny

Bielkoviny, ktoré prijímame najmä v mäse, sú pre náš organizmus potrebné a prospešné. Pozor ale na spracované bielkoviny, teda napríklad na párky, klobásy alebo salámy. Tie telu ani mozgu na nutričných hodnotách nepridajú.

Zložené tuky

Prinášajú so sebou niekoľko rizík – ovplyvňujú rýchlosť našich reakcií, spomaľujú reflexy a celkovú činnosť mozgu. Ich nadmerná konzumácia môže tiež poškodiť tepny a zvýšiť riziko mŕtvice. Pozor teda hlavne na konzumáciu masla a margarínu.

Nikotín

Aj fajčenie ovplyvňuje fungovanie nášho mozgu. Obmedzuje prietok krvi a sťahuje drobné cievy, čím ovplyvňuje aj tvorbu neurotransmiterov.

Ak si občas dáte nejakú z týchto potravín, neznamená to, že automaticky a neodvratne tým zhoršíte činnosť svojho mozgu. Náš jedálniček by mal byť pestrý a týchto jedál by ste sa mali vo väčšom množstve vyvarovať.

horami.sk
Admin stránok. Pôvodne, staveb. technik, srdcom horal. Po mozg. mŕtvici 2015 invalid. Dôchodca 2018

Reklamy

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Upozornenie

    Články najlepšie nájdeš v rozbaľovacom menu podľa kategórie, alebo všetky v archíve.

    Čo je to Pinterest?

    Pinterest je vlastne nekonečná databáza inšpirácií, nápadov. Môžeš byť odberateľom, ale aj tvorcom svojich záujmových nástenok, kategórií. Nie je to žiaden Facebok a podobne. Vytvoríš si vlastné databázy nápadov.

  • Kategórie článkov
  • Najnovšie články
  • Najčítanejšie články
  • Kalendár zverejnení článkov
    december 2023
    Po Ut St Št Pi So Ne
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • AUTORI PRIDANÝCH ČLÁNKOV
  • Archív článkov
  • Najnovšie komentáre spolu
  • Meta