Tieto potraviny škodia nášmu mozgu
Tak, ako niektoré potraviny dokážu tok krvi v mozgu a celkovú činnosť podporiť, iné ho zase pri dlhodobej konzumácii môžu poškodiť. Pozrite si zoznam potravín, ktoré škodia nášmu mozgu.
Telegraph.com uverejnil štúdiu, podľa ktorej sa pravidelná konzumácia fastfoodových jedál spája so zhoršeným priemerom známok u detí. Pravdepodobne za to môže najmä nedostatok železa kombinovaný s nadbytkom tuku. Aj pre dospelý mozog je ale fastfoodové jedlo nebezpečné – pri dlhodobej konzumácii nielenže naberiete na váhe, ale spomalí sa aj tvorba dopamínu v mozgu, čo môže viesť k úzkosti a depresiám.
Fastfood ale dokáže ovplyvniť aj našu schopnosť sústrediť sa a rýchlo reagovať.
Pri nadmernej spotrebe sodíka (hlavnej zložky kuchynskej soli) sa v našom organizme môže vytvoriť závislosť na soli, ktorá je veľmi podobná závislosti na nikotíne. Soľ nielenže nerobí dobre nášmu krvnému tlaku, ale má dopad aj na kognitívne myslenie.
U detí aj dospelých dokážu zvýšiť hladiny určitých hormónov a dočasne spôsobiť stav podobný hyperaktivite, ktorý rozhodne sústredeniu a mysleniu neprospeje.
Nadmerná spotreba cukru dokáže spôsobiť neurologické problémy a tiež problémy s pamäťou a učením. Na cukor si zvykáme veľmi rýchlo, jeho konzumácia spúšťa v mozgu podobný systém odmeňovania, ako drogy alebo sex.
Umelé sladidlá síce obsahujú menej kalórií, na mozog majú ale rovnaký účinok.
Každý, kto sa poriadne opil, pozná ten pocit, že si nemôže spomenúť ani na vlastné meno. Aj alkohol teda ovplyvňuje naše myslenie, aj keď iba dočasne – teda vtedy, keď sme pod jeho vplyvom.
Bielkoviny, ktoré prijímame najmä v mäse, sú pre náš organizmus potrebné a prospešné. Pozor ale na spracované bielkoviny, teda napríklad na párky, klobásy alebo salámy. Tie telu ani mozgu na nutričných hodnotách nepridajú.
Prinášajú so sebou niekoľko rizík – ovplyvňujú rýchlosť našich reakcií, spomaľujú reflexy a celkovú činnosť mozgu. Ich nadmerná konzumácia môže tiež poškodiť tepny a zvýšiť riziko mŕtvice. Pozor teda hlavne na konzumáciu masla a margarínu.
Aj fajčenie ovplyvňuje fungovanie nášho mozgu. Obmedzuje prietok krvi a sťahuje drobné cievy, čím ovplyvňuje aj tvorbu neurotransmiterov.
Ak si občas dáte nejakú z týchto potravín, neznamená to, že automaticky a neodvratne tým zhoršíte činnosť svojho mozgu. Náš jedálniček by mal byť pestrý a týchto jedál by ste sa mali vo väčšom množstve vyvarovať.