Soľ, zabudnutý zabijak
Vážení čitatelia,
predkladám ďalšie zaujímavé pasáže z práve vydanej knihy s názvom Cukor, soľ a tuk – Nebezpečná hra s naším zdravím pre väčšie zisky. Je to pútavé a napínavé čítanie o tom, aké nezdravé technológie výroby a taktiky predaja sa používajú pri výrobe a distribúcii priemyselne spracovávaných potravín. Autor dlhé roky sledoval praktiky potravinárskych firiem vo svete, ktoré sa vďaka globalizácii prepracovali aj do našich krajín. Mal možnosť nahliadnuť do tajných materiálov potravinárskych spoločností, o ktorých verejnosť nemá ani tušenia. Zistil ako sa tieto spoločnosti podieľajú na výskumoch vlastných potravín a ako ich chuťovo ovplyvňujú len s jediným zámerom – aby sme si ich podvedome znovu a znovu kupovali. Okrem iného odhalil, ako sú vláda a súkromní inšpektori úzko prepojení s týmito spoločnosťami, čo im umožňuje produkovať stále viac nezdravých, ale chuťovo príťažlivých potravín.
Dnes by som vám chcela povedať niečo viac o ďalšej hlavnej zložke priemyselne spracovávaných potravín – o soli, ktorá má rovnako zásadný vplyv na naše zdravie, ako aj cukor.
Soľ, zabudnutý zabijak
Vedci zistili, že viac ako ¾ soli, ktorú cez týždeň skonzumujeme, pochádza z polotovarov a priemyselne spracovaných potravín. Dokonca aj potraviny, ktoré výrobcovia vyrábajú prednostne pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo bojujú napríklad s cukrovkou, do tela dodávali ohromné množstvo soli. Ľudia soľ milujú. Medzi základnými chuťami – sladké, kyslé, horké a slané – je to práve soľ, bez ktorej žiť je jedna z najťažších vecí.