Orechy vám pomôžu žiť dlhšie

Orechy vám pomôžu žiť dlhšie

Orechy vám pomôžu žiť dlhšie

Jednou z najhorších vecí na nízkotučných diétach je, že ľudia sa kvôli nim vyhýbajú orechom. Aj keď je pravda, že orechy sú kalorická potravina s vysokým obsahom tuku a bielkovín, nemusí to nutne znamenať, že sú nezdravé.

V skutočnosti mnoho výskumov ukazuje, že orechy patria medzi najzdravšie potraviny. Sú skvelou súčasťou vyváženej stravy a sú vhodné pre ľudí s radom zdravotných problémov, vrátane cukrovky, srdcových chorôb a ďalších chronických chorôb. Poďme sa pozrieť na niekoľko výskumov o výhodách pridávania orechov do stravy.

Nedávne a minulé štúdie

Jedna nedávna štúdia bola vykonaná na Maastrichtskej univerzite v Nemecku. Táto štúdia zistila, že tí, ktorí denne konzumujú orechy (minimálne 10g) majú znížené riziko mnohých vážnych chronických ochorení. Presnejšie povedané, pravidelná konzumácia orechov znižuje riziko vzniku cukrovky o 30 percent, rakoviny o 39 percent a degeneratívnych neurologických porúch, ako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba o priepastných 45 percent.

Čítajte: Makadamové oriešky. Chrumkajte výživu z trópov!

Aj staršie štúdie zdôraznili výhody konzumácie orechov. Dlhodobá štúdia vykonaná na Harvard University sledovala pacientov po dobu 30 rokov. Štúdia zistila, že tí, ktorí konzumovali orechy na dennej báze mali o 20 percent menšiu pravdepodobnosť, že zomrú z akéhokoľvek dôvodu, než tí, ktorí nemali také vysoké množstvo orechov v ich strave.

Čítajte: Kešu – zdravá a chrumkavá pochúťka

V inej štúdii publikovanej v časopise Annals of Internal Medicine vedci zistili, že strava bohatá na orechy u žien bola spojená nielen dlhšou životnosťou, ale aj menšou pravdepodobnosťou vývinu chronických chorôb.

Prečo sú orechy tak zdravé?

Orechy sú teraz považované za dôležitú súčasť zdravej výživy, kvôli ich zloženiu. Majú vysoký podiel zdravých tukov a bielkovín, a obsahujú niektoré neškrobové sacharidy, ktoré sú vynikajúcou voľbou pre ľudí, ktorí majú diabetes alebo sú obézni.

Čítajte: Zdravé srdce vďaka vlašským orechom

Sú tiež bohaté na aminokyselinu s názvom L-arginín, ktorá môže podporovať zdravie ciev okolo srdca, a tým aj samotné srdce. Sú tiež bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Takže sa nemusíte báť a doprajte si hŕstku vlašských, alebo pekanových orechov, alebo si pridajte mandle do ranných ovsených vločiek.

Čítajte: Mandle – prečo ich konzumovať pravidelne

horami@horami.sk
Pôvodne, profesne stavebný technik, najmä projektant architektúry. Srdcom horal - turista, horolezec, jaskyniar, horský bežec, ochranca prírody, organizátor, propagátor nadšenec. Dnes následkom mozgovej mŕtvice invalid. Ako človek, pesimista, nadobudnutý životnou praxou, fejtonista, srandista.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *