Med je superpotravina

ROZHOVOR: Med je superpotravina, jedia ho kozmonauti aj horolezci

Med je potravina, ktorá sa na našich stoloch zjavuje najčastejšie teraz, v predvianočnom období. Nemala by nám však v kuchyni a v domácej lekárničke chýbať po celý rok. Je to totiž potravina 21. storočia.

Ako si med správne vybrať, prečo ho konzumovať a aký prospešný pre nás je, to nám pomohol zodpovedať odborník – včelár Štefan Užák, predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov Bratislava.

Ako spoznať a vybrať si dobrý a kvalitný med?

Pre laika je to určite veľký rébus. Nevie rozlíšiť, či ide o med kvetový, medovicový či zmiešaný. Nevie, či farba a vôňa zodpovedá deklarovanému druhu medu. Nevie, ako deklarovaný med môže kryštalizovať alebo akú viskozitu môže mať po stekutení. Nevie, akú chuť podľa toho, z čoho vznikol, by mal mať. A nevie ani, či ten med je priamo od výrobcu alebo je jeho predaj sprostredkovaný.

Najnespoľahlivejším kritériom je mať overený zdroj, svojho včelára. A môcť mu nazrieť do „kuchyne“.

horami@horami.sk
Pôvodne, profesne stavebný technik, najmä projektant architektúry. Srdcom horal - turista, horolezec, jaskyniar, horský bežec, ochranca prírody, organizátor, propagátor nadšenec. Dnes následkom mozgovej mŕtvice invalid. Ako človek, pesimista, nadobudnutý životnou praxou, fejtonista, srandista.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *