Fermentovaný cesnak: aké má výhody a ako si ho môžete vyrobiť

Fermentovaný cesnak: aké má výhody a ako si ho môžete vyrobiť

Fermentovaný cesnak: aké má výhody a ako si ho môžete vyrobiť

Zistite, ako jednoducho môžete cesnaku dodať novú chuť a zároveň obrovskú dávku prospešných baktérií.

Cesnak bol používaný viac ako 5000 rokov na liečbu širokej škály ochorení. No surový cesnak môže byť trochu pikantný a spôsobovať štipľavý zápach z úst. Vtedy môžno viac oceníte fermentovaný cesnak. Má jemnejšiu chuť a poskytuje tiež priateľské črevné baktérie.

Čítajte: Vedci priznávajú, že cesnak môže znížiť našu závislosť na antibiotikách

Jeho výroba je veľmi jednoduchá a lacná. Jediné, čo budete potrebovať, je zdravý jablčný ocot, cesnak a trocha trpezlivosti.

Výhody cesnaku

Liek na prechladnutie: štúdia uverejnená v časopise Advances in Therapy zistila, že cesnak znižuje prechladnutie o 63 percent a u 70 percent ľudí skrátil trvanie choroby v priemere z 5 dní na 1,5 dňa.

Nižší krvný tlak: podľa štúdie z roku 2013 uverejnenej v Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences je starý cesnak rovnako účinný ako atenolol, liek, ktorý býva často predpisovaný na liečbu vysokého krvného tlaku.

Zdravé srdce: podľa britskej štúdie cesnak znižuje hladiny cholesterolu a rozpúšťa krvné zrazeniny, aby sa znížilo riziko upchatia tepien a infarktu.

Zlepšenie zdravia kostí: podľa štúdie uverejnenej v časopise Phytotherapy Research cesnak obsahuje zinok, mangán, vitamín B6, vitamín C, a enzýmy, ktoré zlepšujú tvorbu kostí a spojivových tkanív, kostný metabolizmus a vstrebávanie vápnika.

Čítajte: Nevyhadzujte naklíčený cesnak! Dokáže zabiť rakovinové bunky

Kvasenie navyše dodá cesnaku veľa zdravých črevných baktérií na boj proti zažívacím problémom.

Recept: Fermentovaný cesnak

Existujú 2 spôsoby – môžete cesnak kvasiť vo vode a soli alebo v jablčnom octe. Jablčný ocot pridáva prebiotický efekt, aby prospšené baktérie dokázali prežiť.

Zloženie:

  • 12 – 14 hlávok cesnaku
  • Soľný roztok (1 liter vody + 2 polievkové lyžice morskej soli) alebo jablčný ocot
  • Vaše obľúbené bylinky, čerstvé alebo sušené podľa chuti

Postup:

  • Očistite cesnak a uistite sa, že strúčiky ostanú zachované. Nedrvte ich a ani nekrájajte, pretože tým uvoľníte alicín, hlavnú zdravotnú zložku cesnaku.
  • Dajte strúčiky cesnaku do čistej sklenej nádoby s uzáverom. Pridajte sušené / čerstvé bylinky, ak chcete. Nalejte soľný roztok alebo ocot na cesnak tak, aby všetky strúčiky ostali ponorené.
  • Nechajte nádobu stáť po dobu aspoň 3-4 týždňov. Potom ju presuňte na chladné miesto. Čím dlhšie bude cesnak v chlade, tým bude chutnejší. Dĺžka fermentačného procesu je závislá od klimatických podmienok a ročného obdobia. Čím je teplejšie, tým rýchlejšie vám to pôjde.

Kvasený cesnak môže byť pridaný do mnohých vašich pokrmov. Je vynikajúci v šalátových zálievkach, polievkach, s pečenými zemiakmi alebo surový.

horami@horami.sk
Pôvodne, profesne stavebný technik, najmä projektant architektúry. Srdcom horal - turista, horolezec, jaskyniar, horský bežec, ochranca prírody, organizátor, propagátor nadšenec. Dnes následkom mozgovej mŕtvice invalid. Ako človek, pesimista, nadobudnutý životnou praxou, fejtonista, srandista.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *