Fermentovaný cesnak: aké má výhody a ako si ho môžete vyrobiť

Fermentovaný cesnak: aké má výhody a ako si ho môžete vyrobiť

Fermentovaný cesnak: aké má výhody a ako si ho môžete vyrobiť

Zistite, ako jednoducho môžete cesnaku dodať novú chuť a zároveň obrovskú dávku prospešných baktérií.

Cesnak bol používaný viac ako 5000 rokov na liečbu širokej škály ochorení. No surový cesnak môže byť trochu pikantný a spôsobovať štipľavý zápach z úst. Vtedy môžno viac oceníte fermentovaný cesnak. Má jemnejšiu chuť a poskytuje tiež priateľské črevné baktérie.

Čítajte: Vedci priznávajú, že cesnak môže znížiť našu závislosť na antibiotikách

Jeho výroba je veľmi jednoduchá a lacná. Jediné, čo budete potrebovať, je zdravý jablčný ocot, cesnak a trocha trpezlivosti.

Výhody cesnaku

Liek na prechladnutie: štúdia uverejnená v časopise Advances in Therapy zistila, že cesnak znižuje prechladnutie o 63 percent a u 70 percent ľudí skrátil trvanie choroby v priemere z 5 dní na 1,5 dňa.

Nižší krvný tlak: podľa štúdie z roku 2013 uverejnenej v Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences je starý cesnak rovnako účinný ako atenolol, liek, ktorý býva často predpisovaný na liečbu vysokého krvného tlaku.

Zdravé srdce: podľa britskej štúdie cesnak znižuje hladiny cholesterolu a rozpúšťa krvné zrazeniny, aby sa znížilo riziko upchatia tepien a infarktu.

Zlepšenie zdravia kostí: podľa štúdie uverejnenej v časopise Phytotherapy Research cesnak obsahuje zinok, mangán, vitamín B6, vitamín C, a enzýmy, ktoré zlepšujú tvorbu kostí a spojivových tkanív, kostný metabolizmus a vstrebávanie vápnika.

Čítajte: Nevyhadzujte naklíčený cesnak! Dokáže zabiť rakovinové bunky

Kvasenie navyše dodá cesnaku veľa zdravých črevných baktérií na boj proti zažívacím problémom.

Recept: Fermentovaný cesnak

Existujú 2 spôsoby – môžete cesnak kvasiť vo vode a soli alebo v jablčnom octe. Jablčný ocot pridáva prebiotický efekt, aby prospšené baktérie dokázali prežiť.

Zloženie:

  • 12 – 14 hlávok cesnaku
  • Soľný roztok (1 liter vody + 2 polievkové lyžice morskej soli) alebo jablčný ocot
  • Vaše obľúbené bylinky, čerstvé alebo sušené podľa chuti

Postup:

  • Očistite cesnak a uistite sa, že strúčiky ostanú zachované. Nedrvte ich a ani nekrájajte, pretože tým uvoľníte alicín, hlavnú zdravotnú zložku cesnaku.
  • Dajte strúčiky cesnaku do čistej sklenej nádoby s uzáverom. Pridajte sušené / čerstvé bylinky, ak chcete. Nalejte soľný roztok alebo ocot na cesnak tak, aby všetky strúčiky ostali ponorené.
  • Nechajte nádobu stáť po dobu aspoň 3-4 týždňov. Potom ju presuňte na chladné miesto. Čím dlhšie bude cesnak v chlade, tým bude chutnejší. Dĺžka fermentačného procesu je závislá od klimatických podmienok a ročného obdobia. Čím je teplejšie, tým rýchlejšie vám to pôjde.

Kvasený cesnak môže byť pridaný do mnohých vašich pokrmov. Je vynikajúci v šalátových zálievkach, polievkach, s pečenými zemiakmi alebo surový.

horami@horami.sk

Pôvodne, profesne stavebný technik, najmä projektant architektúry.
Srdcom horal – turista, horolezec, jaskyniar, horský bežec, ochranca prírody, organizátor, propagátor nadšenec. Dnes následkom mozgovej mŕtvice invalid.
Ako človek, pesimista, nadobudnutý životnou praxou, fejtonista, srandista. Dôchodca 2018

Pinteres je vlastne nekonečná databáza inšpirácií, nápadov. Môžeš byť odberateľom, ale aj tvorcom svojich záujmových nástenok, kategórií. Nie je to žiaden Facebok a podobne. Vytvoríš si vlastné databázy nápadov.

NAJNOVŠIE  ČLÁNKY

                 

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *