Ak trpíte na pálenie záhy, tento domáci nápoj váš problém za krátky čas vyrieši

Pálenie záhy je zdravotný problém, pri ktorom kyslé žalúdočné šťavy prenikajú späť do pažeráka.

Keďže na rozdiel od žalúdka steny pažeráka nie sú prispôsobené odolávať kyselinám, dochádza k dráždeniu slizníc a pálivým pocitom na hrudi.

Problémy klasických liekov na pálenie záhy

Klasické lieky na pálenie záhy nazývané antacidá síce pálenie na chvíľu zmiernia, no ich užívanie prináša závažné rizika.

Po prvé, uvedené lieky neutralizujú žalúdočné kyseliny, tie sú však potrebné k tráveniu.

Nedostatočne strávená potrava potom spôsobuje, že telo nedokáže absorbovať životne dôležité látky ako sú bielkoviny či vitamíny.

Druhým problémom je, že obsahujú hliník, ktorý je pre telo škodlivý. Môžu tak viesť k osteomalácii, hliníkovej toxicite a hypofosfatémii (poruchy kalciofosfátového metabolizmu).

No a v neposlednom rade, antacidá často spôsobujú bolenie hlavy, zápchu, nadúvanie a mnohé iné zdravotné problémy.

Dnes vám preto prezradíme recept na jeden domáci nápoj, ktorý funguje rovnako dobre ako antacidá, no nemá ich negatívne vedľajšie účinky.

Čo robiť pri pálení záhy

Najprv si ale povedzme o niekoľkých zmenách v životnom štýle, ktoré je potrebné urobiť na zmiernenie pálenia záhy.

Nemali by ste jesť neskoro v noci, aby sa nestrávená strava nevracala spať do pažeráka. Je vhodné jesť nie veľké jedlá, ale radšej menšie porcie a častejšie.

Tiež sa odporúča dať si vyšší vankúš, kedy gravitácia bude držať šťavy v žalúdku.

Pomáha tiež schudnutie, vyhýbanie sa niektorým jedlám ako sú vyprážané, ťažko stráviteľné, alkohol, káva, čokoláda a mastné jedlá.

Recept na zmiernenie pálenia záhy

Okrem uvedených opatrení, ak chcete okamžite uľaviť páleniu záhy, pomôže vám nasledujúci recept.

Budete k nemu potrebovať tieto suroviny:

  • 1 surový zemiak
  • 1 čerstvé jablko

Postup prípravy

1. Ošúpte zemiak, umyte jablko a postrúhajte ich na strúhadle.

2. Z oboch potravín za pomoci látky alebo gázy vytlačte šťavu. Ak máte doma odšťavovač, môžete ich namiesto strúhania a vytláčania priamo odšťaviť.

3. Šťavu z oboch zmiešajte dohromady.

Užívanie

Zmes šťavy zo zemiaku a jablka pite 2 krát denne. Pije sa to však aspoň hodinu pred jedlom, nie po jedle, ako by ste si možno mysleli.

Pokračujte v pravidelnej dennej konzumácii tohto nápoja, až dokým sa vám nezmiernia prejavy pálenia záhy.

horami@horami.sk
Pôvodne, profesne stavebný technik, najmä projektant architektúry. Srdcom horal - turista, horolezec, jaskyniar, horský bežec, ochranca prírody, organizátor, propagátor nadšenec. Dnes následkom mozgovej mŕtvice invalid. Ako človek, pesimista, nadobudnutý životnou praxou, fejtonista, srandista.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *