Pankreas

Pankreas: 6 potravín, ktoré ho liečia a stimulujú tráviace enzýmy

Pankreas: 6 potravín, ktoré ho liečia a stimulujú tráviace enzýmy

Zistite, aké sú symptómy ochorenia pankreasu a ako je možné sa liečiť pomocou správnych potravín.

Pankreas hrá zásadnú úlohu v tráviacom a endokrinnom systéme. Pankreatické enzýmy pomáhajú rozkladať tuky, bielkoviny a sacharidy. Pomáhajú vášmu telu stráviť a absorbovať potraviny, ktoré jete.

Symptómy ochorenia pankreasu

– Bolesť v hornej časti brucha

– Strata chuti do jedla

– Zožltnutie kože a očí (žltačka)

– Bolesť chrbta

– Nadúvanie

– Nevoľnosť

– Vracanie

6 potravín, ktoré liečia pankreas a stimulujú tráviace enzýmy

Cesnak

Cesnak a ostatná zelenina rovnakého rodu, ako je pór, šalotka, pažítka, a senovka grécka, obsahujú síru, arginín, selén, oligosacharidy a flavonoidy, ktoré sú účinné v prevencii rakoviny pankreasu.

Čítajte: Nevyhadzujte naklíčený cesnak! Dokáže zabiť rakovinové bunky

Ovsené vločky

Ľudia, ktorí trpia pankreatitídou môžu stratiť veľa hmotnosti, pretože nemajú dostatok enzýmov produkovaných pankreasom, ktoré podporujú trávenie. Ovsené vločky sú dobrým zdrojom vlákniny a vďaka chudým proteínom môžu zabrániť rapídnemu chudnutiu a cukrovke. Ostatné celozrnné produkty, ako je hnedá ryža, pohánka a jačmeň sú tiež vhodné.

Čítajte: Ovsené vločky: Prečítajte si dôvody, prečo by vo vašom jedálničku nemali chýbať

Čerešne

Čerešne sú prirodzene bohatým zdrojom antioxidantov a perillylalkoholu, čo je zlúčenina, ktorá pomáha v prevencii rakoviny pankreasu. Vždy si vyberajte bio čerešne alebo ideálne z vlastnej záhrady.

Čítajte: Čerešne – takto prospievajú nášmu zdraviu

Brokolica

Flavonoid v brokolici nazývaný apigenin chráni pankreatické tkanivá. Pre príjem všetkých životne dôležitých živín z brokolice, by ste ju mali jesť surovú, alebo priravenú iba ľahko na pare. Varenie môže odstrániť drvivú väčšinu živín.

Čítajte: Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

Huby

Podľa štúdie Indiana University Cancer Research Laboratory tradičný ázijsky liek vyrobený z Pori Cocos huby zablokoval MMP gén, ktorý je spojený s rozvojom rakoviny pankreasu.

Kapusta

Pravidelná konzumácia kapusty môže prispieť k ochrane pred rakovinou pankreasu. Kapusta je plná vitamínu C, ale tiež obsahuje vitamín B6 a kyselinu listovú. Kapusta produkuje glukozinoláty, čo sú anti-karcinogénne zlúčeniny, ktoré vykazujú schopnosť obmedziť poškodenie DNA a bunkovú mutáciu, rovnako ako inhibovať procesy, ktoré zabraňujú programovanej bunkovej smrti a podporujú nekontrolovaný rast buniek.

horami@horami.sk
Pôvodne, profesne stavebný technik, najmä projektant architektúry. Srdcom horal - turista, horolezec, jaskyniar, horský bežec, ochranca prírody, organizátor, propagátor nadšenec. Dnes následkom mozgovej mŕtvice invalid. Ako človek, pesimista, nadobudnutý životnou praxou, fejtonista, srandista.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *